En de basis zijn er 2 verschillende soorten verf:

  • watergedragen verf
  • oplosmiddelhoudende verf

De Nederlandse overheid heeft voor professionele verwerkers het gebruik van waterverdunbare producten in het binnengebruik verplicht, als bescherming voor de schilders (OPS-schildersziekte, veroorzaakt door te veel blootstaan aan oplosmiddelen). Dus professionele schilders werken sinds 2010 met waterverdunbare verf. Maar wat zijn de voor en nadelen van watergedragen verf?

Voor- en nadelen van watergedragen verf

Vervanging van oplosmiddelhoudende verf door watergedragen verf roept bij velen veel vragen op. Daarom hebben wij een aantal voor- en nadelen voor u op een rij gezet. Watergedragen verf:

  • geeft minder giftige stoffen af in de lucht
  • glans in het begin minder maar behoudt langer zijn glans dan traditionele verf
  • vermindert houtrot doordat het makkelijker vocht afstaat
  • verbruikt meer energie bij het maken
  • wordt ook van olie gemaakt en is net zo belastend voor het milieu als traditionele verf
  • is sneller opnieuw te bewerken
  • heeft een goede voorbereiding qua schuren nodig
  • resten moeten in het chemisch afval belanden en mogen niet in het riool belanden

Binnen- en buitenverf

Bij de vraag wat is het verschil tussen verf op waterbasis en verf op terpentinebasis is het grote verschil hier tussen het verdunningsmiddel. Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Het is voor professionele schilders ook niet toegestaan om binnen te schilderen met verven op terpentine basis. Dat komt ook aan de orde in de VCA opleidingen die onze schilders volgen. Buiten heeft u dus de keuze.

Goed advies

Voor uw binnen- of buitenschilderwerk bent u natuurlijk op zoek naar een goed advies. Wij adviseren u graag welk type verf voor de ondergrond van uw woning geschikt is. Gebruik van het verkeerd materiaal kan ervoor zorgen dat het gaat barsten of gaat bladderen. Soms al na 2 jaar.

Ons netwerk

Wij delen ons kennis met andere schildersbedrijven zoals een Schilder in Zwolle en in Eindhoven. Wij vinden delen belangrijk. Samen weten wij en kunnen we meer. Veel van onze ondernemers tips halen wij ook bij andere ondernemers. Daar wij doen wij ons voordeel mee. En daar heeft u dan ook weer voordeel van. Want zo kunnen wij u een beter dienst leveren. Wilt u meer weten? Neem dan contact met mij op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.